Ohita navigaatio

Vinkkejä etätyöhön

Etätyö yleistyy. On hyvä miettiä, miten etätyö luonnistuu parhaiten.

Työn tekemisen tavat muuttuvat. Etätyötä vähintään kerran viikossa tekevien määrä on kasvanut 400% vuodesta 2010 (HubSpot remote work stats)

Varsinkin ajatustyö on yhä harvemmin fyysiseen paikkaan sidoksissa. Jotta yhdessä tekemisen parhaat puolet olisi mahdollista hyödyntää ja 1+1 olisi enemmän kuin 2, on tärkeää, että käytössäsi on toimivat työkalut ja tarkoituksenmukaiset työtavat. Alla muutama käyttökelpoiseksi osoittautunut suositus tai vinkki tähän liittyen.


Tool stack:


Etäpalaverit

  • Google Hangouts/Meet: helppokäyttöinen ja verraten häiriötön videokokousalusta. Toimii selaimella. Mukaan pääsee yhdellä klikkauksella. Voi osallistua myös kännykän kautta. Näppärä kalenteri-integraatio. Mahdollistaa myös reaaliaikaiset tekstitykset Googlen Puheesta tekstiksi ‑teknologialla.
  • Tsekkaa myös: Zoom ja Teams

Ryhmäviestittely

  • Slack (saat integroitua myös mm. HubSpotin ja Google Driven Slackiin näppärästi)

Projektityökalu

  • Trello (kanbanmainen dashboard sekä sisäiseen projektityöhon että asiakasprojekteihin)

Tiedostojen hallinta

  • Google Drive (helppo ja toimintavarma - varsinkin jos olet Google-ympäristössä muutenkin). Suurien tiedostojen siirtoon voit käyttää myös WeTransferia.

Maadoittumiseen

  • Spotify
  • Apple Music
  • Youtube


Työtavat:


Työn rytmi

Rakenna päivääsi rytmi silloinkin kun työskentelet kotona. Työmatkaa, siirtymää kotoa työpaikalle, ei ole. Voit korvata tämän tilasta toiseen siirtymisen esimerkiksi aamulenkillä tai joogalla, jolloin päiväsi rytmittyvät luontevalla tavalla ja pysyt oikeassa vireystilassa.


Kommunikointi

Kommunikoi aktiivisesti tiimisi kanssa. Kehittäkää yhdessä juuri teille sopivat käytännöt viestimiseen. Sopikaa ääneen, mitkä kanavat sopivat epävirallisempaan läpänheittoon ja mitkä ovat totisempia projektin edistämisen kanavia. Kasvokkaisessa kommunikoinnissa välittyy paljon sellaisia ulkokielellisiä asioita, joita on vaikea simuloida slack-postauksiin. Toisaalta kirjoitettuna asiat on pakko muotoilla jäsennellymmin (puhutun ilmaisun voi liimailla ’tavallaan’, ’niinku’ ja ’tietyssä mielessä’ -fyllillä pseudoloogiseksi).


Työergonomia

Pidä työergonomia kotona samana kuin toimistolla. Selkärangaton lojuilu sohvalla saa välilevysi huutamaan hoosianna riippumatta siitä, onko kyseessä kotisohva vai toimiston sohva. On tärkeää muistaa vaihtaa asentoa ja liikkua välillä.


Tauot

Muista tauottaa työtä myös etätöissä. Aivosi eivät, kuten eivät hauiksesikaan, voi olla koko ajan pinkeänä.


Yhteiset pelisäännöt

Jotta työkaverisi voivat odottaa sinulta samoja asioita mitä itse odotat heiltä, kannattaa sopia yhteiset pelisäännöt ääneen. Sopikaa esimerkiksi se, miten olette tavoitettavissa ja millä viiveellä viesteihin halutaan vastattavan.


Ammattimaisuus

Muista toimia ammattimaisesti vaikka kasvokkaisen tapaamisen sijaan olisitkin paikalla etänä. Ole siis läsnä. Etätyön tarkoitus ei ole, että olet etäinen. Huolehdi etäpalavereissa, että olet paikalla ajoissa ja tekniikkasi toimii. Mikrofonit ja asetukset kannattaa säätää kuntoon ennen palaveria. Ja mikä tärkeintä: myös etätapaamisissa on syytä olla selkeä agenda, tavoite ja työnjako.


Lopuksi: kokeilemalla oppii ja harjoitus tekee mestarin!

 

Antti Tolonen

Antti on Blink Helsingin toimitusjohtaja. Hänellä on pitkä kokemus niin kotimaisten kuin kansainvälistenkin yritysten markkinoinnin, myynnin ja asiakaspalvelun kehittämisessä. Antti auttaa yrityksiä luomaan dataohjattavia markkinoinnin, myynnin ja kasvun malleja.

Antti Tolonen

Katso myös