Ohita navigaatio

Taiteilija, jolla on insinöörin aivot

Mira Kurko on uusin vahvistus Blinkin suunnittelijakaartiin.

Mira Kurko on uusin vahvistus Blinkin suunnittelijakaartiin. Oman kuvauksensa mukaan hän on visualisti, jolla on insinöörin aivot. Mitä se tarkoittaa?

– No sitä, että mietin aikoinaan kummasta rakkaasta harrastuksesta haluan työn, luonnossa liikkumisesta vai taiteilusta. Laitoin sitten yhteishaussa joka toiseen hakukenttään metsäinsinöörin ja joka toiseen graafisen suunnittelun koulutusohjelman.

Visuaalinen suunnittelu veti pidemmän korren.

– Mutta minulla on insinöörin aivot ja veikkaan, että insinööritieteetkin olisivat luonnistuneet. Ajatteluni on luonnostaan aika loogista ja haluan tietoon perustuvan päättelyketjun, Mira kuvailee. 

Ymmärrettävää ja tunnistettavaa suunnittelua

Miralle on tärkeää tehdä tietoon, ei arvailuihin perustuvaa suunnittelua. Hän haluaa mennä syvälle asiakkaan ja asiakkaan asiakkaan ajatteluun. 

– On todella ymmärrettävä mitä toinen haluaa sanoa ja viestiä ennen kuin sen voi visualisoida.

Kun tiedetään kenelle ollaan tekemässä ja miksi, voidaan ottaa luovat ja visuaaliset kyvyt käyttöön.

– Suunnittelun on aina oltava ymmärrettävää ja tunnistettavaa. Tärkeintä on, että viesti välittyy oikealle ihmiselle oikealla tavalla. Mutta jos viesti ei mene perille, on ihan sama miten kaunis tai tyylikäs se on. Jos suunnitellaan vaikkapa tuolia, on tärkein ominaisuus se että sillä pystyy istumaan, vasta seuraavaksi tulevat muut jutut. Sama pätee myös viestintään, Mira painottaa. 

Generalisti haluaa oppia uutta

Mira on tehnyt markkinoinnin ja mainonnan parissa monipuolisesti kaikkea.

– Olen kiinnostunut monesta asiasta ja ehkä siksi olen kehittynyt aika generalistiksi.

Generalismia hän on harjoittanut graafikkona isoissa korporaatioissa, pienissä perheyrityksissä ja mainostoimistoissa. Tällä haavaa Miraa sytyttävät erityisesti informaation muotoilu ja visualisointi sekä vastuullisuuden teemat ja palvelumuotoilu.

– Olen opiskellut palvelumuotoilua ja tehnyt sitä hetken myös työkseni. Blinkillä on hienosti palvelumuotoiltu markkinoinnin prosessi, siitä haluaisin oppia lisää. Ja kun ihmisten kanssa juttelee, tulee monesti mieleen että ai hitsi tuollaistakin juttua olisi mielenkiintoista osata tehdä – esimerkiksi animointi on yksi sellainen asia. 

Visualisointi kehittää ajattelua

On luonnollista, että graafinen suunnittelija hahmottaa maailmaa visuaalisesti – mutta Miran mielestä visuaalisuus auttaa ketä tahansa ymmärtämään monimutkaisia asioita.

– Samalla voi löytää uusia näkökulmia, oli kyse sitten asiantuntijasta tai amatööristä. Tehtäväni on auttaa asiakastani saavuttamaan omat tavoitteensa, tämä on asiakaspalveluammatti.

Miran mielestä täydellinen toimeksianto olisi sellainen, missä hän pääsisi jo aikaisessa vaiheessa mukaan.

– Tykkään tosi paljon tehdä pohjatyötä, pohtia sitä mitä, kenelle ja miksi projektia tehdään.

Munkkivuoressa asuvan Miran vapaa-ajan täyttää luonnossa liikkuminen ja palstapuutarhan  hoitaminen.

– Perhe ja tarhaikäinen poika menevät kyllä puutarhankin edelle, Mira nauraa.

Timo Vennonen

Timo hallitsee markkinoinnin ja viestinnän strategisen suunnittelun ideoinnista toteutukseen saakka.

Timo Vennonen

Katso myös