Ohita navigaatio

Miten arvostettu brändi rakennetaan Suomessa vuonna 2022?

Suomen TOP 10 arvostetuinta brändiä sekä Brand Talkin tärkeimmät puheenaiheet Blinkin ammattilaisten mielipiteillä.

Taloustutkimus on julkaissut tuoreen listauksen vuoden 2022 Suomen arvostetuimmista brändeistä. Mitkä brändit pääsivät kärkisijoille ja miksi?


Art directorimme Juhani Johansson ja digitaalisen markkinoinnin asiantuntijamme Jonna Sulkanen olivat mukana listauksen julkistustilaisuudessa. Lue tästä Brand Talkin tärkeimmät puheenaiheet Blinkin omilla vinkeillä höystettyinä!

 

TOP 10 arvostetuinta brändiä vuonna 2022

Alma Median Brand Talk -tilaisuudessa julkistettu arvostetuimpien brändien listaus on suomalaisten kuluttajien äänestämä. Tutkimuksessa on huomioitu arvostuksen lisäksi muun muassa brändin tunnettuus, suositeltavuus, vastuullisuus sekä kokonaisuuden hinta- ja brändimielikuva.

Vuoden 2022 TOP 10 -tulokset puhuvat puolestaan:

  1. Fiskars
  2. Abloy
  3. Havu Mäntysuopa
  4. Yle Areena
  5. Hyvää Suomesta -merkki
  6. Joutsenmerkki
  7. Yle
  8. SINI
  9. Arabia
  10. Lego

Listauksen brändeissä korostuvat erityisesti vastuullisuus ja kotimaisuus. Sattumaa? Tuskin. 

Nämä brändit ovat onnistuneet luomaan kuluttajille itsestään laadukkaan ja arvostetun mielikuvan. Mitä meidän siis kannattaisi oppia näiden brändien viestinnästä, toimintatavoista ja lupauksista?

 

Arvostettu brändi vaatii pitkäjänteistä työtä

Brand Talkissa kuultiin puheenvuoroja ykkössijaa pitävän Fiskarsin Maria Orkamolta, sekä listan uuden tulokkaan SINI:n Johanna Hamro-Drotzilta. Molemmat korostivat brändin tärkeyttä koko yrityksen yhteisenä asiana.

Brändistrategian ei kuulu olla kaiken muun toiminnan ulkopuolella, vaan sen tulisi yhdessä liiketoimintastrategian kanssa määrittää kaikki muu tekeminen. Arvostetun brändin takana on siis paljon työtä vaativa bränditarina, jota tuetaan kaikilla liiketoiminnan osa-alueilla. 

Juhani: Kaikissa näissä TOP 10 -listauksen brändeissä korostuu perinteisyys ja pitkäjänteinen rakentaminen. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat myös kotimaisia – nimenomaan hyvin suomalaisia brändejä. Brändien toiminnasta saa myös turvallisen kuvan. Niiden eteen on nähty vaivaa, jotta tuotteiden laatuun voidaan luottaa.

Jonna: Totta, useilla listan brändeillä on vahvan historiansa takia jo hyvin jalansijaa suomalaisten kuluttajien arjessa. Listalle pääseminen ja siellä pysyminen ovat kuitenkin vaatineet näiltä brändeiltä myös paljon tilannetajua. Ne ovat rohkeasti kehittäneet uusia innovaatiota pitäen silti kiinni niille tärkeistä arvoista.

 

Uskottavat ja kuluttajalähtöiset brändit pärjäävät

Fiskars korosti vahvan brändin rakentamisessa myös asiakasymmärryksen tärkeyttä. Asiakkaiden arvot, käyttäytymistavat sekä tarpeet on oltava tarkasti tiedossa, jotta brändille osataan koostaa selkeä johtolanka. Myös SINI nosti esiin tuotteen, ostokokemuksen, asiakaspalvelun ja markkinoinnin yhteispelin onnistuneen brändin rakentamisessa.

Jonna: Vahva brändi syntyy vahvojen arvojen kautta. On pyristeltävä irti tuotekeskeisyydestä ja oltava asiakaslähtöisiä. Näissä asioissa brändin on ennen kaikkea oltava uskottava myös itsensä mielestä –  koko organisaation on seisottava yhteisten arvojen takana. Brändi ja sen arvot välittyvät aitoina vain silloin, kun ne näkyvät ja tuntuvat kaikissa kohtaamispisteissä.

Juhani: Kun puhutaan totta ja kommunikaatio toimii selkeästi, brändistä ei tarvitse erikseen edes puhua päivittäin vaan se elää saumattomasti liiketoiminnan keskiössä. Listalla olevat brändit omaavat myös vahvan historian, jota ei kannata peitellä. Vanhoja perinteitä ja arvoja on hyvä yhdistää uusien innovaatioiden kanssa – pitkä historia viestii vahvasta osaamisesta ja turvallisuudesta.

 

Viherpesu on vastuullisten brändien riesa

Viherpesu on aikamme riesa, joka heikentää myös vastuullisten brändien viestinnän tehokkuutta. Ympäripyöreät ja epätodet ekologisuutta mainostavat sertifikaatit ja merkinnät hämmentävät kuluttajaa, joka ei välttämättä osaa nähdä viherpesun läpi.

SINI toi puheenvuorossaan esiin miten brändien ja vähittäiskaupan on yhdessä ratkaistava tämä vastuullisuutta mustamaalaava haaste. Brändiä vahvistavan vastuullisuusviestinnän on aina oltava konkreettista, mitattavaa ja läpinäkyvää. Päälleliimattu vastuullisuus ei koskaan vahvista brändiä, vaan päinvastoin – se heikentää sitä. 

Juhani: Brändien harjoittama viherpesu on valitettavan yleistä ja sen huomaa aina helposti. Brändin itse kehitetyt, epäviralliset sertifikaatit eivät ole oikea tapa viestiä vastuullisuudesta. Viherpesun voi välttää selkeällä ja helposti ymmärrettävällä vastuullisuusviestinnällä, joka kertoo yrityksen aidoista, konkreettisista toimista kohti kestävämpää kehitystä.

Jonna: Kuluttajaa on helppo myös hämätä esimerkiksi erilaisten päästöjen vähentämiseen liittyvien lupausten kautta. Ympäripyöreät puheet kompensoinnista ja puiden istuttamisesta eivät usein kerro mitään aidosti konkreettisista teoista ympäristön hyväksi. Kuluttajalle pitäisi tarjota rehellisesti tietoa ja lukuja siitä mitä yritys on jo tehnyt – ja mitä se tulee tekemään vastuullisuuden eteen. Jo lupaus pyrkimyksistä on parempi kuin ei mitään.

 

Vastuullisuus pitää tarjota asiakkaalle

Vastuullisuudesta pitää tehdä asiakkaalle mahdollisimman helppoa. Vaikka suurin osa kuluttajista haluaa tehdä ekologisemman valinnan, ei se välttämättä aina ole mahdollista tai vaatii liikaa vaivaa. Kuluttajan voikin olla hankala vaikuttaa vastuullisuuteen omilla valinnoillaan, elleivät yritykset tee näistä valinnoista mahdollisimman helppoja.

SINI nosti esiin miten yritysten on annettava vastuullinen vaihtoehto kuluttajille itse, niin kätevässä muodossa kuin mahdollista.

Juhani: Vastuullisuudesta on tullut yrityksille hygieniatekijä. Brändin on otettava aiheeseen kantaa ja tuotava oma kortensa kekoon jos he eivät halua tippua kehityksen junasta. Jos vastuullisuusviestintä ei ole tarpeeksi läpinäkyvää ja aitoa, asiakas näkee kyllä viestien läpi ja menettää nopeasti luottamuksensa brändiin.

 

Miten sitten rakentaa arvostettu ja vahva brändi?

Arvostettu brändi ei synny yhdessä yössä, vaan se vaatii pitkäjänteisiä ja hyvin suunniteltuja tekoja. Vaikka vastuullisuus nousee yhdeksi tärkeimmäksi päätekijäksi, tarvitsee vahva brändi myös muita arvoja, jotta se puhuttelee asiakasta.

Summa summarum voimme siis todeta, että arvostettu brändi vuonna 2022 on asiakkaiden arvojen mukaan ennen kaikkea vastuullinen, läpinäkyvä, laadukas ja uskottava.

Kaipaako brändinne suunnittelua tai kirkastamista? Autamme sinua mielellään erottuvan ja vahvan brändin rakentamisessa. Ota yhteyttä tai varaa aika suoraan kasvujohtajamme kalenterista!

Jonna Sulkanen

Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, jonka sydän sykkii hyvälle sisällölle.

Jonna Sulkanen

Katso myös