Ohita navigaatio

Lomille aistit edellä

lomablogi_6.2018

Ihmisen tärkein työkalu on aivot. Ne ovat kuin muovailuvahaa: jähmettyvät käyttämättömänä, mutta muhjaantuvat käyttökelvottomaksi, jos muovaamisesta ei pidä yhtään taukoa. Vaikka muutos ja liike pitävät aivot notkeina ja mielen virkeänä, tarvitsee pää myös lepoa.

Ihmisen tärkein työkalu on aivot. Ne ovat kuin muovailuvahaa: jähmettyvät käyttämättömänä, mutta muhjaantuvat käyttökelvottomaksi, jos muovaamisesta ei pidä yhtään taukoa. Vaikka muutos ja liike pitävät aivot notkeina ja mielen virkeänä, tarvitsee pää myös lepoa. Töistä on siis otettava tauko, sama kuinka inspiroivaa, luovaa ja ihanaa hommaa tekee.

Ajatukset pitää hetkeksi pystyä vapauttamaan työstä, ettei kone hidastu tai mieli ja keho ala käydä ylikierroksilla. Loman ytimessä onkin palautuminen. Työkuorma pitää saada purettua antamalla mielelle mahdollisuus pysähtymiseen, koska vain siten uusia ideoita ja energiaa voi taas alkaa virrata.

Lomalla itseä ei tarvitse pakottaa mihinkään. Jotkut lepäävätkin viikkoja toimettomina riippumatossa, kun taas toiset rentoutuvat parhaiten aktiivilomailemalla tai puuhastelemalla jotain, täyttämällä ristikoita, hoitamalla puutarhaa, urheilemalla, lukemalla tai matkustamalla. Niin lepäämisen kuin lomailunkin suhteen on tärkeintä oppia tuntemaan itsensä ja omat tarpeensa. Silloin on mahdollista, että lomasta muodostuu täydellinen.

 

Näin Blinkissä virittäydyttiin lomamoodiin viimeisellä työviikolla – tulkoon loma.

 

Ari: Heti reissuun

Parhaiten pääsen lomafiiliksiin lähtemällä heti reissuun. Ihan mihin vain, kotimaahan tai ulkomaille. Siinä käy helposti niin, että jos jään kotiin pyörimään, tulee vaikkapa pyykättyä tai löydän itseni tietokoneelta. Tänä kesänä lähden ensin kotimaan reissulle ja myöhemmin loman keskivaiheilla sitten porukalla Keski-Eurooppaan. Mutta joka tapauksessa matkalle lähtö on se juttu.

Jutta: Pari päivää vain itselle

Usein minulla on retriittihenkinen loman alku, siksi varaan itselleni 1-2 päivää omaa aikaa olemiseen ja latautumiseen ilman suunnitelmia. Mietiskelen keskeneräiset työt pois päästä, etteivät ne jää sinne pyörimään. Luovassa työssä monet asiat muhivat ajatuksissa pitkiäkin aikoja ja ennen lomia haluan tyhjentää aivot kaikesta tällaisesta työstämisestä. Monesti siihen kuuluu meditatiivista siivousta tai tavaroiden järjestelyä. Samalla teen pois kaikki roikkuvat asiat, jotka ovat jääneet kesken. Siisti koti siivittää aloittamaan loman tyhjältä pöydältä ja antaa potkua monenlaiseen kivaan lomatekemiseen ja -menemiseen. Olen taas täynnä energiaa.

Satu: Suunnittelemattomuus antaa vapauden

Oikeastaan noudatan kaikessa lomailussa yhtä ainoaa asiaa; en tee suunnitelmia.  Suunnittelemattomuus tuo vapautta, joka mahdollistaa toimimisen ex tempore. Voin käyttää ajan miten vain, vaikka säästä riippuen mennä milloin uimarannalle milloin kaupunkiin. Suosittelen myös luonnossa telttailua. Pari yötä teltassa virittää toisenlaisiin tunnelmiin, kun ympäristö vaihtuu, sähköt ja mukavuudet poistuu ja joutuu laittamaan ruokaa avotulella. Mieli virkistyy ja luonnon havainnointi saa ajatukset nopeasti pois töistä. Se on ihan parasta. 

 

Kimmo: Mökki ja sauna toimivat

Lomatunnelmaan pääsen parhaiten menemällä kesämökille. Siellä voin maata nurmikolla tai riippumatossa tuijotellen taivaalle ja kuunnellen lintujen laulua. Saunan jälkeen minulla on kylmä olut kädessä. Järvimaisemaa katsellessa mieli lepää ja voin unohtaa kaiken ympäriltä.


Päivi: Moottoripyörän selkään

Parhaiten siirryn lomamoodiin hyppäämällä moottoripyörän takapenkille nauttimaan auringonpaisteesta, vastaleikatun ruohon ja saunanlämmityksen tuoksuista. Vauhdissa unohtuu aikataulut ja muut murheet, tuntuu vain vapaus!

Juho: Runsaat brunssit ja grillausta

Loman ensimmäisenä viikonloppuna pitää päästä lähtemään jonnekin, vaikka mökille. Työmoodi on katkaistava samantien, jotta tajuaa, ettei töitä ole vähään aikaan eikä aikaa mene hukkaan. Kunhan vain lähtee edes pariksi päiväksi, niin sitten voi tulla takaisin kotiin ja on heti paremmin lomatunnelmissa. Loma saattaa välillä olla pätkittyä reissaamisen ja kotona olemisen välillä. Se ei haittaa, koska kotonakin on kivaa lomailla, kun ei ole kiire. Arjen vaatimukset ei kuormita mieltä samalla tapaa. Yleensä muutan myös ruokailurytmiä. Teen täyttävän brunssin ja illemmalla sitten grillataan porukalla pidemmän kaavan mukaan. Tällaista rytmiä ei arkena ole mahdollista tehdä.


Juhana: Tuntisuunnitelmiin tukehtuu, mutta tekemättömyydessä lilluminen ahdistaa

Itsensä tunteminen on avain lomatilan saavuttamiseen ja kaikkien suhdeluku lorvimisen ja tekemisen välillä on henkilökohtainen. Parhaimmat asiat omalle kohdalle tulevat ilman suuria suunnitelmia, mutta ilman suunniteltua tekemistä lomamoodin päälle saaminen voi olla vaikeaa. Oma lomamoodin sweetspot löytyy jostain suunnitellun ja yllättymisen välistä. Itse aion lähteä kotimaisia tomaatteja pakoon Italiaan ja yllättyä positiivisesti, jos eksyn viininhakumatkalla.

Bonustrack: Tee soittolista biiseistä joita et tunne kesäksi ja kuuntele sitä (Kun kuulet biisin listalta myöhemmin, saatat saada kiinni siitä lomatunnelmasta)


Piia: Ystäviä ja aktiviteettia

Loman alussa voin vaihtaa maisemaa ja vähentää puhelimen käyttöä, mutta pientä puuhaa ja aktiviteettia pitää olla koko ajan. Minulle loma ei tarkoita pitkään nukkumista tai paikoillaan olemista, hakeudunkin mieluummin kaupunkiin kuin maalle. Jos mökille kuitenkin eksyn, teen vaikka tikusta asiaa ja lähden torille ihmisten ilmoille jäätelölle tai palloa potkimaan. Loma onkin parasta aikaa tavata ystäviä ilman kiirettä. Möllöttely ei mahdu minun lomailuuni.


Tuija: Aamiaisten äärelle pysähtyminen

Panostan lomani alussa pitkiin kiireettömiin aamiaisiin, joihin yövirkkuna ja aamu-unisena ei arkena jää aikaa. Normaalisti kun keitän kupillisen espressoa, niin siihen se jää. Loma-aamuina pyrinkin lisäksi nauttimaan hedelmistä, marjoista, myslistä, leivistä ja hyvästä kirjasta. Ja kaiken tämän mieluiten ulkona auringonpaisteessa. Katan kauniisti. Mökillä pannukahvi on myssyn alla. Jos tällaiset aamiaiset saa aloitettua mahdollisimman pian, on lomatunnelma taattu. Tänä vuonna aion myös pitkästä aikaa lukea sarjakuvia putkeen, ilman päivä- tai aikarajoitusta.

  

Juhani: Välillä musiikin parissa, välillä tekemättä mitään

Hyvä loma alkaa ihan siitä, kun otan kengät pois, avaan hyvän oluen ja nukun pitkään. Moni edellinen loma on ollut jo hyvissä ajoin suunniteltu, niin nyt olisi mahtavaa, jos pystyisin pitämään päiviä, jolloin en tee yhtikäs mitään. Tänä vuonna hyppään kuitenkin heti alkajaisiksi junaan ja suuntaan Provinssirockiin. Sain mahdollisuuden yhdistää työn hupailuun. Pääsen nimittäin ranta- ja saunavahdiksi leirintäalueelle sekä vastaamaan leirintäalueen ohjelmasta. Ja itsekin siis festarille musiikin keskelle. Siinä kyllä irtautuu työarjesta. Ja kyllähän toiveissa olisi päästä mökillekin viikoksi – vaikka soittimien kanssa fiilistelemään.

Antti: Paras rentoutus tulee perusasioista

Pitkistä unista. Aamunukkumisen jatkamisesta ensihavahtumisen jälkeen. Päiväunista lounaan jälkeen. Urheilusta ajan kanssa. Tavallista huolellisemmasta alkuveryttelystä ja loppuvenyttelystä. Syömisestä pitkään ja hartaasti. Lukemisesta. Siinä se.

Tuija Vento

Tuija hallitsee Art Directorina painotuotteiden ja digitaalisten materiaalien taitot, kuvat ja valokuvauksen. Estetiikan suurena ystävänä hän pitää huolen sekä suurista linjoista että pienistä yksityiskohdista.

Tuija Vento

Katso myös