Blogi

Brändi: hanki merkitys tai kuole

myynti ja markkinointi brändin rakentaminen

Satu Bredenberg

Elämme kovia aikoja, brändi hyvä. Jos et pysty kertomaan syytä olemassaolollesi, voit päätyä Hamletiksi miettimään ollako vai eikö olla?

Brändi ui kuiville

Kuvitellaan rakentavamme talo. Miksi? Koska haluamme turvallisen ja hyvän kiintopisteen elämälle ja talvikin on tulossa. Talolla haluamme edistää sen asukkaiden elämänlaatua ja mahdollistaa arjesta selviytyminen. Tontti, budjetti, materiaalit  ja rakentajatkin on selvillä. Ei kun hommiin!

Brändi: aloita vastaamalla kysymykseen miksi?

Brändinrakentaminen ei ole kaukana talon rakentamisesta perusperiaatteiltaan. Valitettavasti moni yritys rakentaa brändinsä vielä kuten Veli Huilu. Vanha neljän P:n markkinointimalli product, price, place ja promotion (tuote, hinta, jakelutie ja markkinointiviestintä) joutaa romukoppaan. Malli unohtaa oleellisimman P:n eli purposen, merkityksen, miksi yritys on olemassa? Sillä asiakastasi kiinnostaa ainoastaan, miten tuote tai palvelu parantaa hänen elämäänsä: mitä lisäarvoa se tuottaa arjessa, lisääkö se arvostusta, elämänlaatua tai muokkaako se kenties yhteiskuntaa ja sen käytäntöjä paremmiksi? 

Merkitys luo brändin arvon, kertoo sen syvimmän olemuksen, mitä brändi edustaa, miten se toimii, minkä asioiden puolesta se on valmis nousemaan barrikadeille ja mistä se on ylpeä. Tämä luo hyvän arvopohjan myös sisäisesti sitouttamalla työntekijät yhteisiin päämääriin. Brändit, jotka ovat ottaneet merkityksellisyyden vahvasti liiketoimintastrategiansa keskiöön, saavat varmemmin asiakkaiden huomion, huokuvat uskottavuutta, keräävät sympatiapisteitä ja päätyvät näin harkintalistalle.

Merkitystä vastuullisuudesta

Vastuullisuus on tällä hetkellä yrityksiä selkeästi differoiva tekijä ja sitä kautta haetaan entistä enemmän myös merkityksellisyyttä. Kuluttajat haluavat brändien avulla ostaa itselleen puhdasta omaatuntoa ja tuntea itsensä paremmiksi ja vastuullisemmiksi, eikä suotta! Mitä useampi yritys puhuu vastuullisista teoista omassa toiminnassaan, sitä enemmän se pakottaa muut seuraamaan perässä. Vastuullisuus on perusedellytys, perusliiketoimintaa, ja jokaisen pitäisi tarkastella toimintaansa siitä näkövinkkelistä.

Sustainable Brand Index™, Euroopan suurin bränditutkimus kestävästä kehityksestä ja vastuullisuudesta, kertoi raportissaan, että 71% suomalaista ostoaikeissa olevista ihmisistä ottaa vastuullisuuden huomioon tuotetta  ostettaessa. Se alkaa olla merkittävää jo liiketoiminnallisestikin. 

Hyvä esimerkki merkityksellisyyden luomisesta on suomalainen The other danish guy -brändi, joka on luonut suuren ideologian niinkin arkisiin vehkeisiin kuin kalsarit. Miksi? ”Only three balls matter. Jos sinulla on pari omasta takaa, sinulla on varmuudella myös mielipide täydellisestä kalsareista. Kolmas pallo on kotiplaneettamme.” Yritys valmistaa tuotteensa kierrätetyistä kalastusverkoista ja muusta nylonjätteestä. Siksi. Uskon ja harkitsen ostavani.

Suomalaisen työn liiton vuonna 2011 lanseeraama Yhteiskunnallinen yritys -merkki kertoo  yhteiseen hyvään panostamisesta. Se kertoo, että yritys on perustettu yhteiskunnallista tarkoitusta varten ja sen voitosta vähintään puolet kanavoituu toiminnan kehittämiseen tai lahjoituksena määrittämäänsä hyvään tarkoitukseen. Merkin voi saada käyttöönsä yritys, joka on perustettu ratkomaan yhteiskunnallisia tai ympäristöongelmia. Tällä hetkellä merkkiä käyttää 248 suomalaisyritystä.

Kestävää kehitystä

Toinen vahvasti tällä hetkellä trendaava ominaisuus on kestävyys. Tämä näkyy esimerkiksi vaateteollisuudessa, jossa pikamuodista siirrytään kestävämpiin tuotantotapoihin niin raaka-aineiden, tuotannon kuin valmistamisen suhteen.

Uudenlaista liiketoimintaa on syntynyt vaateteollisuuteen pilvin pimein myös tämän pohjalta: vaatelainaamoja, tyylikkäitä second hand -kauppoja ja verkkokauppoja. Suomalainen ivalo.com, vaatteiden verkkokauppa, on luonut "viitekehykseksi" kutsumansa asteikon, jolla se arvioi kaupassaan myytävien brändien vastuullisuuden tason kuluttajien valintojen tueksi. Viitekehys jakaa muodin vastuullisuuden kuuteen osa-alueeseen: läpinäkyvään arvoketjuun, vastuullisiin materiaaleihin, pienempään hiilijalanjälkeen, suunniteltuun kiertotalouteen, reiluihin työoloihin sekä vastuulliseen verkkokauppaan.

Mistä brändisi haluaa olla tunnettu? Mikä ominaisuus erottaa sen muista, tekee siitä ainutlaatuisen ja merkityksellisen? Millä tavalla se voisi kantaa kortensa vastuullisuuden kekoon?

Aloita vaikka selvittämällä, mitä vastuullisuuden arkkityyppiä oma yrityksesi edustaa vastaamalla vastuullisuusrobotti Hank EKin 21 kysymykseen tästä >

Ja jos on aika vahvistaa vanhaa tai valaa uusi perustus brändillesi, ota yhteyttä!

ANTIN KALENTERI

Author avatar
Satu Bredenberg

Satu on luova ja kokeilunhaluinen Art Director, jolla on kokemuksen tuomaa laajaa näkemystä ja rohkeutta löytää uudenlaisia ratkaisuja.

Katso myös

Markkinoinnin vuosisuunnittelu tuo tuloksia.

Markkinoinnin vuosisuunnittelu tuo tuloksia

Laura Alho Alle minuutti luettavaa
Lue

Metallimusiikkia, lumilautailua ja sivustokehitystä

Laura Alho Minuutti luettavaa
Lue
Vierekkäin hymyilevät palkitut blinkiläiset Lassi Hakkarainen, Piia Holma ja Peike Korvenmaa.

Elämme arvojamme todeksi joka päivä – Katso arvopalkintojen voittajat!

Laura Alho Alle minuutti luettavaa
Lue
LATAA SISÄLTÖMARKKINOINNIN OPAS

Lue kuinka voit kääntää yrityksesi sisällöt tulokselliseksi sisältömarkkinoinniksi.

LATAA OPAS

AUTAMME SINUA ONNISTUMAAN. OTA YHTEYTTÄ TAI VARAA AIKA TAPAAMISELLE.

Asiakkaat

Piia Holma Kasvujohtaja piia@blinkhelsinki.fi
puh. +358 40 527 8810

Työnhakijat

Antti Tolonen Toimitusjohtaja antti@blinkhelsinki.fi
puh. +358 207792100

TILAA UUTISKIRJE

Jaamme kuukausittain näkemyksiä, vinkkejä ja menestyskeissejä markkinoinnin ammattilaisille.

Google maps image