Blogi

Näin toimivat Googlen ja sosiaalisen median algoritmit vuonna 2022

dataohjautuva markkinointi digitaalinen markkinointi

Anniina Leikas

Näillä yksinkertaisilla vinkeillä otat hakukoneiden ja sosiaalisen median alustojen alati muuttuvista algoritmeistä kaikki tehot irti.

Googlen ja sosiaalisen median algoritmit vuonna 2022

Hakukoneiden ja sosiaalisen median algoritmit vuonna 2022

 

Digitaalisilla alustoilla algoritmeillä viitataan useimmiten koneoppimiseen, joka hyödyntää dataa tarjotakseen käyttäjälle mahdollisimman henkilökohtaista tai kiinnostavaa sisältöä. Ilman algoritmejä käyttäjät hukkuisivat nykymaailman sisältötulvaan. Kaikkien verkkosivujen, hakukoneiden ja sosiaalisen median "suositukset" pohjautuvat siis algoritmeihin.

Digitaalisen markkinoinnin supertähti Neil Patel paljasti INBOUND 2022 -tapahtuman puheenvuorossaan hakukoneiden ja sosiaalisen median algoritmien toimintamalleja vuonna 2022. Puheenvuoron alkuun Neil Patel korosti, että kaikki hänen jakamansa tieto algoritmeihin liittyen pohjautuu valtavaan datamäärään, jota hänen tiiminsä käsittelee päivittäin.

 

Kolme asiaa, jotka tulee huomioida algoritmien maailmassa

 

Neil Patel esitteli kaavan, jonka mukaan algoritmien maailmassa menestyvät ne, jotka osaavat hyödyntää alustojen yleisiä signaaleja, omaa kohderyhmätuntemusta sekä vahvaa brändiä.

Alustojen yleisillä signaaleilla tarkoitetaan sitä tietoa, millainen sisältö toimii parhaiten milläkin alustalla. Esimerkiksi Youtube suosii videoita, joita kommentoidaan sekä jaetaan muihin kanaviin. Neil Patel käytti tästä esimerkkinä yhden maailman tunnetuimman tubettajan MrBeastin tekemää Youtube-jaksoa, joka liittyi vahvasti sen hetken Netflixin sensaatiosarjaan Squid Gameen. Youtube-jaksoa jaettiin kaikissa somekanavissa ja se keräsi hetkessä toistasataa miljoonaa katselukertaa. Kaikki alustakohtaiset signaalit löydät tämän blogin lopusta.

Omalla kohderyhmätuntemuksella tarkoitetaan yrityksesi asiakasdataa ja -tuntemusta: millä aikavyöhykkeellä asiakkaasi elävät, mikä sisältö toimii parhaiten, mitä tuotetta on ostettu eniten, millaista palautetta olet saanut asiakkailta, ja niin edelleen. Kohderyhmätuntemukseen liittyy olennaisesti asiakas- ja palautekyselyt, joita yrityksen tulisi tehdä mahdollisimman usein.

Algoritmit suosivat vahvoja brändejä siksi, että tunnetun brändin tarjoama verkkosisältö on todennäköisemmin totuudenperäistä ja relevanttia verrattuna tuntemattomiin brändeihin. Pitkäjänteinen brändityö kantaa siis hedelmää myös algoritmien maailmassa.

Näin rakennat brändin vuonna 2022

Google arvostaa vahvaa brändiä yli muiden

 

Tärkein yksittäinen asia Googlen algoritmin silmissä on vahva brändi. Toki hakukoneissa menestyminen vaatii hakutuloksiin sopivaa sisältöä, toimivaa verkkosivua ja kaikkea muuta, mutta brändin merkitys usein aliarvioidaan. Mitä enemmän brändiäsi haetaan, sitä enemmän verkkosivusi ja muut kanavasi nousevat Googlen hakukoneessa. Pitkäjänteinen ja hidas brändityö tuottaa siis hedelmää Googlen hakutuloksissa.

 

Youtubessa ensimmäiset 24 tuntia ratkaisevat

 

Toisin kuin Googlen, YouTuben algoritmi arvostaa nopeaa toimintaa. Uuden videon tulee kerätä ensimmäisen vuorokauden aikana mahdollisimman paljon huomiota, jotta siitä tulisi trendaava, jolloin algoritmi suosittelee sitä isommalle joukolle. Panosta siis kaikki pelimerkkisi heti alkuun viestimällä uudesta videosta kaikissa mahdollisissa kanavissa.


LinkedInissä toimii parhaiten keskustelua herättävä sisältö

 

Verkostoitumisalustaksi profiloitunut LinkedIn suosii keskustelunomaisia kommentteja keräävää sisältöä. Ensimmäisten neljän tunnin aikana julkaisusta tulleet kommentit ovat tärkeämpiä, joten aktivoi verkostosi ja kollegasi jakamaan omaa näkemystään uuteen julkaisuusi. 


Myös TikTokin algoritmi arvostaa keskustelua

 

TikTok on samaa maata kuin LinkedIn; kommentit ovat polttoainetta TikTokin algoritmille. Mitä enemmän kommentteja, sen laajemmin algoritmi levittää videotasi. Ota kommenteista kaikki irti kysymällä kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain yhdellä sanalla.

 

Facebookin algoritmi suosii pitkiä ja laadukkaita videoita

 

Facebookin algoritmi suosii pitkäkestoista ja laadukasta videosisältöä, joka kerää reaktioita ja saa käyttäjät pysymään Facebookin alustalla. Neil Patelin itse tuottamat yli 5 minuuttia pitkät Facebook-videot ovat keränneet lähes kolminkertaisen suosion verrattuna lyhyisiin videosisältöihin.

 

Livesisältö toimii Instagramissa muita alustoja paremmin

 

Instagramin livesisältöjen määrä on radikaalissa laskussa ja samaan aikaan neljä viidestä käyttäjästä kertoo suosivansa livesisältöjä mieluummin kuin blogeja. Ota Instagramin algoritmistä kaikki hyöty irti tekemällä kahdesti viikossa hyvin suunniteltu Instagram-live, jossa olet vuorovaikutuksessa seuraajiesi kanssa.

 

Pitkäjänteinen brändityö auttaa luomaan vahvan brändin

 

Kuten jo aiemmin mainittiin, algoritmit suosivat vahvoja brändejä. Mitä enemmän ihmiset hakevat nimenomaan brändiäsi verkossa, sitä parempi.

Pitkäjänteiseen brändityöhön liittyy vahvasti myös yhteisö, johon sinun tulee olla aktiivisesti yhteydessä. Somekanavien lisäksi uutiskirjeet, tekstiviestit ja sovellusten ilmoitukset ovat kaikki erinomaisia kanavia aktiiviseen yhteydenpitoon.

Brändiä voi myös vahvistaa tekemällä yhteistyötä toisten brändien kanssa. Useimmiten kannattaa pyrkiä löytämään yhteistyökumppaneita samankokoisista brändeistä, joilloin brändit voivat kasvaa yhdessä.

Keskustele algoritmeistä kanssamme

Ja lopuksi – hakukoneiden ja sosiaalisen median algoritmien signaalit


Algoritmi lukee signaaleita, joiden perusteella se arvioi millaista sisältöä kävijä haluaa nähdä. Klikkaa alla olevaa painiketta ja tutustu millaisia signaaleita algoritmi seuraa eri kanavissa.

Katso kanavakohtaiset signaalit

Author avatar
Anniina Leikas

Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, joka innostuu tunteita herättävästä markkinoinnista.

Katso myös

Brändiarkkitehtuuria kuvaava suuri B-kirjain, jonka vieressä on nostokurki. Nostokurki nostaa paikalleen brändielementtejä. Kuva on vihreä.

Kuinka valita oikea brändi­arkkitehtuuri?

Timo Vennonen 3 minuuttia luettavaa
Lue
Kuvan eri reunoilla kolme ostajapersoonaa katsoo kuva keskellä olevaa kassia, jossa on euromerkki. Ostajapersoonien luota kiemurtelee kolme ostopolkua kassin luokse.

Ostajapersoonien ja ostopolkujen merkitys kasvumarkkinoinnissa

Kimmo Saarinen 5 minuuttia luettavaa
Lue
Vihreä yritysrakennus, joka muistuttaa hahmoa. Hahmon kädessä on megafoni, jolla hahmo tuo brändiään kuuluviin. Taustalla muita hahmoja tekemässä samaa asiaa.

Brändi: hanki merkitys tai kuihdu

Piia Holma 3 minuuttia luettavaa
Lue
opas_gdd-crop
LATAA OPAS VERKKOSIVUJEN JATKUVASTA KEHITTÄMISESTÄ

Lue kuinka voit kehittää verkkosivujasi jatkuvan kehityksen
Growth Driven Design -mallilla.

LATAA OPAS

AUTAMME SINUA ONNISTUMAAN. OTA YHTEYTTÄ TAI VARAA AIKA TAPAAMISELLE.

Asiakkaat

Piia Holma Kasvujohtaja piia@blinkhelsinki.fi
puh. +358 40 527 8810

Työnhakijat

Antti Tolonen Toimitusjohtaja antti@blinkhelsinki.fi
puh. +358 207792100

TILAA UUTISKIRJE

Jaamme kuukausittain näkemyksiä, vinkkejä ja menestyskeissejä markkinoinnin ammattilaisille.

Google maps image