Ohita navigaatio

Etätöissä Portugalissa

Etätöihin ulkomaille? Talvea pakoon lämpimään paikkaan? Miksipäs ei! Pandemia avasi uusia ovia etätyöhön: etätoimisto voi olla toisessa maassa.

Miksi etätöihin ulkomaille?

Syksyn pimeys ja kylmyys, tarvitseeko muuta sanoa? Syy miksi halusin lähteä lämpöön talveksi on selkeä. Olen aina nauttinut kesästä enemmän kuin talvesta ja rakastanut matkustamista paikkoihin, jossa on lämmintä, rantaa ja vuoria. Viime talven kokemukseni perusteella tiesin, että työt sujuvat ulkomailla ja energiatasoni on paljon parempi kuin syksyn pimeydessä Suomessa.


Miten työnantaja suhtautuu etätöihin ulkomailla?

Ennen lähtöä edessä oli jännittävä hetki: miten työnantaja reagoi? Saanko luvan lähteä? Kysyin esihenkilöltäni Antilta, että voisinko ottaa läppärin mukaan ja viettää talven etätöissä auringossa. Vastaus oli kannustava kyllä. Jes! 

Toimiva internetyhteys ja läppäri, niillä pärjää hyvin. Palaverit, asiakasyhteydet ja muut työt sujuvat normaaliin tapaan, vaikka fyysinen välimatka onkin suurempi. Monen asiakkaamme kanssa palaverit ovat tavallisestikin etänä, joten eroa ei juurikaan ole. 

Työyhteisö on mukana etänä. Etätyöhön tottuneena työpaikkana videopalaverit ovat tuttuja ja työkavereiden naamat näkyvät ruudulla monta kertaa viikossa. Viikottaisten etäkahvittelujen lomassa voi vaihtaa kuulumiset työkavereiden kanssa ja tiedustella millainen sää siellä on. 

Millainen on Portugalin talvi?

Puhutaan hetki säästä suomalaiseen tapaan. Portugalissa on talvisin hyvin vähän sadetta ja lämpötilat lokakuusta joulukuuhun ovat 17-25 asteen välillä. Ensimmäiset viikot Portugalissa olivat lämpimiä, 25–29 astetta ja aurinkoista. Töiden jälkeen kävin rannalla, pyöräilemässä, ulkoilemassa tai nauttimassa paikallisesta ruuasta. Hintataso on täällä Suomea edullisempi: esimerkiksi kahvikuppi paikallisessa ravintolassa maksaa 80 senttiä ja viinilasi 1,60€.

 

IMG_2017


Aikaero, hyvä vai paha poliisi? 

Aikaeron ansiosta työpäivät alkavat aikaisin ja läppäri sulkeutuu kolmen maissa. Portugali on Suomea kaksi tuntia jäljessä ja teen töitä kotimaan rytmissä. Ysistä viiteen työpäivä on täällä seitsemästä kolmeen. Näin aamu-unisena tuntuu, että päivässä on enemmän aikaa ja valoisia tunteja, kun herää aikaisin. Aikainen lintu madon nappaa, niinhän sitä sanotaan? 

Mikä on parasta etätöissä lämmössä?

Parasta elämässä ulkomailla on astuminen pois omalta mukavuusalueelta, uuden opettelu ja uudet ystävät. Lämpöä, maisemia ja hyvää ruokaa unohtamatta! Muutama kuukausi etätöitä ulkomailla antaa täysin erilaisen kosketuksen paikalliseen kulttuuriin kuin lyhyt lomamatka.

Uuden kielen opiskelu haastaa päivittäin ja harjoitusta saa helposti kun astuu ovesta ulos. Opiskelen Duolingon avulla portugalia ja yritän hoitaa viikottaiset kauppareissut, kahvila- ja ravintolakäynnit portugaliksi.

Suurinta antia ovat kuitenkin uudet ystävät, kohtaamiset uusien ihmisten kanssa sekä näkökulmien vaihtaminen erilaisten ihmisten kanssa.

Etätyön ansiosta pääsen myös osallistumaan Lissabonissa järjestettävään Web Summit 2022 -tapahtumaan. Siitä pääset lukemaan lisää Blinkin blogissa myöhemmin! 

21461504-3a35-4a70-a35d-71408c37a42f

 

Viisi vinkkiä ulkomailla etätöitä suunnittelevalle

  1. Panosta majoitukseen. Jos teet töitä kotoa käsin, varmista että majoitus on viihtyisä ja sisältää hyvän internetyhteyden. Tutustu coliving-paikkoihin, jotka kokoavat yhteen majoituksen ja toimiston. Samalla saat yhteisön ja tutustut uusiin ihmisiin helposti. 

  2. Muista kattava matkavakuutus ja selvitä tarvitsetko A1-todistuksen. Matkavakuutus on selkeä matkakaveri ja A1-todistus varmistaa, että kuulut Suomen sosiaaliturvaan myös ulkomailla.

  3. Selvitä minkä verran aikaa voit viettää kohteessa ilman verojen maksua kohdemaahan. Yleisesti puoli vuotta on aikaraja, jolloin kohdemaahan ei tarvitse maksaa veroja.

  4. Opiskele paikallista kieltä. Opettele tervehdykset, kiitos ja "haluaisin kupin kahvia", niin helpotat päivittäistä elämääsi. Hymy ja elekieli ovat myös hyödyllisiä, jos yhteistä kieltä ei löydy. 

  5. Pakkaa villasukat mukaan! Monessa Euroopan lämpimässä maassa on talvisin koleaa sisällä ja lattiat ovat kylmät, joten villasukat on tärkeä olla mukana.

 

Haluaisitko olla uusi työkaverini? Kysy Antilta mahdollisuuksista!

Anniina Leikas

Digitaalisen markkinoinnin asiantuntija, joka innostuu tunteita herättävästä markkinoinnista.

Anniina Leikas

Katso myös