Ohita navigaatio

Viileän järkevä villimies

ville on kiinnostunut logiikasta

Villen työsarkaa ovat front-end- ja UX -suunnittelun lisäksi logiikka kaiken taustalla.

Kun suunnittelijan villi idea pitää saada myös toteutetuksi, apuun kutsutaan Ville. Hän on Blinkin muhkeaviiksinen devaaja, koodari, kävelevä tatuointimannekiini ja komean havaijipaidan omistaja. Toisin kuin moni koodarikollega, Ville näkyy ja kuuluu myös työskennellessään. 

 

Kukas se sinä olet? Joku nörtti vai? 

 

Hyvä kysymys. Identiteetti on todella häilyvä käsite. 

 

Mistä kiinnostus koodiin kumpuaa?

 

Mun eka tietokone oli Casio PB-100 joskus 1983 ja siinä oli kiva opas mukana. Sitten opeteltiin touhuilemaan BASIC:in kanssa. Kirjoittelin huikeita hirsipuu- ja arvaa numero -tyyppisiä pelejä. Koetin mä siinä sitten jotain muutakin vääntää, pääasiassa Commodoren valmistamilla koneilla. Semmoista puuhasteluahan se oli. 

 

Sitten puuhastelusta tuli ammatti? 

 

Tein pitkään pelkästään front-end- ja UX -suunnittelua eli suoraan käyttäjäkokemukseen vaikuttavaa ja käyttäjälle näkyvää työtä. Reilut kymmenen vuotta mua on kiinnostanut enemmän logiikka. 

 

Aivan niin. Saisinko tämän saman vielä suomeksi? 

 

On kiva kirjottaa tietokoneeseen jotain ja sitten se tekee jotain järkevää. Sellaista, joka ratkaisee asiakkaan ongelman. 

 

Kiitos. Mikä on hyvän devaajan merkki ja voiko sen oppia?  Vai synnytäänkö koodariksi? 

 

Pitää olla sillä tavalla laiska, että välttää toistoa eikä halua palata korjailemaan juttujaan. Äitikin sanoi aina, että minkä taakseen jättää sen edestään löytää. 

 

Näetkö enemmän mahdollisuuksia vai uhkia, kun asiakas saattaa esittää välillä villejäkin toiveita? 

 

Kaikki toiveet ovat useimmiten ihan järkeviä suunnittelijan näkökulmasta. Toiveiden toteuttaminen on sitten enemmän suunnittelupuolen juttuja. Asiantuntijan tehtävänä on miettiä mitä käyttäjäkokemukselta oikeastaan halutaan ja miten se kannattaisi tehdä. 

 

Kai sinä nyt kesäksi laitat koneen kiinni, vai laitatko?  

 

En laita. Mutta koitan välttää kaikenlaisten mukana kannettavien tietokoneiden kanssa touhuamista. 

 

Kissat vai koirat? 

 

Kaikki eläimet ovat hyviä. 

 

Äijällä on komeat “pelkät”! 

 

Olen kasvattanut viiksiä jo toistakymmentä vuotta, mutta Blinkille rantautumiseni osui yhteen puolen vuoden mittaisista viiksettömistä kausistani. Nyt ne ovat taas omalla paikallaan.

Jukka Juhola

Sydämellinen suunnittelija, jolle tunne on aivan yhtä tärkeä kuin järki. Tehtäväni on puristaa asioista esiin olennainen ja sanoittaa se kauniilla tavalla toimiviksi viesteiksi.

Jukka Juhola

Katso myös