Kuten yleisesti tiedetään*, laadukkaita ja kauniita käyttöliittymiä suunnittelevat vain myyttiset yksisarviset käyttäen salaisia taikakeinoja. Yksinkertainen ja nuoltavan kaunis käyttäjäkokemus syntyy vain, jos on uhrannut puolikkaan lattemukin, kylvänyt luovuuden siemenen punaisen villapipon taitokseen sekä pyöräillyt vastatuuleen väärällä välityksellä. Kaiken tämän lisäksi täytyy olla onnekas, että on syntyessään saanut maagisen ja harvinaisen kyvyn sormiinsa, jonka voimalla pikselit järjestyvät oikeisiin asentoihin muodostaen henkeäsalpaavan visuaalisen tasapainon.
Hahmolait ovat periaatteita, joilla aivomme pyrkivät ymmärtämään ja yhdistelemään kokonaisuuksia. Oikein käytettynä sunnittelijan on niiden avulla helppo ohjailla käyttäjäpolo tekemään juuri niin kuin haluaa.
1. Samankaltaisuuden laki
Samankaltaisuuden lain mukaan muodoltaan tai väreiltään samankaltaiset kuviot mielletään yhteenkuuluviksi. Samanlaisuuden voi jakaa kokoon, värin ja muotoon.
2. Läheisyyden laki

Läheisyyden lain mukaan lähekkäin olevat kuviot mielletään yhteenkuuluviksi. Yleisesti läheisyyden laki sanoo, että mitä lähempänä asiat ovat, sitä varmemmin ne käsitetään ryhmäksi. Läheisyys voidaan jakaa likisyyteen, kosketukseen ja limittymiseen.
3. Hyvän jatkuvuuden laki

Koemme, että esimerkiksi keskenään risteävät viivat jatkuvat risteyskohdissa niin, että niiden suunta muuttuu mahdollisimman vähän.
4. Sulkeutuvuuden laki

Kuvio hahmotetaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, vaikka siitä puuttuisi osia. Esimerkiksi epäselvän käsialan lukeminen tai vajavaisesti piirretyn kuvion tunnistaminen onnistuu.
5. Symmetrian laki
Symmetrian lain mukaan mitä symmetrisempi kuvio osista muodostuu, sitä helpommin katsoja havaitsee kohteeksi symmetrisen kuvion, eikä sitä muodostavia osia.
6. Hyvän muodon laki

Hyvän muodon laki esittää, miten ihminen pyrkii ymmärtämään kuviot mahdollisimman yksinkertaisina, hyvämuotoisina ja säännönmukaisina.
7. Yhteisen liikkeen laki
Yhteisen liikkeen lain mukaan samaan ryhmään kuuluviksi mielletään kohteet, jotka näyttävät liikkuvan samaan suuntaan samalla nopeudella.
*ei tiedetä
**googlasin ja löysin wikipediasta
Janne Heikkinen
