Ohita navigaatio

Hahmolait vievät käyttäjän perille

blog_cover3

Hahmolait auttavat aivoja ymmärtämään visuaalisia kokonaisuuksia. Suunnittelijan avulla ne ohjaavat käyttäjän tekemään haluamasi.

Kuten yleisesti tiedetään*, laadukkaita ja kauniita käyttöliittymiä suunnittelevat vain myyttiset yksisarviset käyttäen salaisia taikakeinoja. Yksinkertainen ja nuoltavan kaunis käyttäjäkokemus syntyy vain, jos on uhrannut puolikkaan lattemukin, kylvänyt luovuuden siemenen punaisen villapipon taitokseen sekä pyöräillyt vastatuuleen väärällä välityksellä. Kaiken tämän lisäksi täytyy olla onnekas, että on syntyessään saanut maagisen ja harvinaisen kyvyn sormiinsa, jonka voimalla pikselit järjestyvät oikeisiin asentoihin muodostaen henkeäsalpaavan visuaalisen tasapainon.

On kuitenkin olemassa yksi salainen** ohjeisto, jonka avulla myös sinä voit päästä hyvin lähelle tätä myyttistä täydellisyyttä. Tästä salaisesta ohjeistosta käytetään nimitystä hahmolait. Nämä lait ymmärtämällä ja niitä viisaasti toteuttamalla voit saada käyttöösi massiiviset taikavoimat, joilla sinun on helppo syöksyä pelottomasti kohti täydellistä käyttöliittymää.


Hahmolait ovat periaatteita, joilla aivomme pyrkivät ymmärtämään ja yhdistelemään kokonaisuuksia. Oikein käytettynä sunnittelijan on niiden avulla helppo ohjailla käyttäjäpolo tekemään juuri niin kuin haluaa. 


1. Samankaltaisuuden laki

sam.png

Samankaltaisuuden lain mukaan muodoltaan tai väreiltään samankaltaiset kuviot mielletään yhteenkuuluviksi. Samanlaisuuden voi jakaa kokoon, värin ja muotoon.


2. Läheisyyden laki

yht.png

 

Läheisyyden lain mukaan lähekkäin olevat kuviot mielletään yhteenkuuluviksi. Yleisesti läheisyyden laki sanoo, että mitä lähempänä asiat ovat, sitä varmemmin ne käsitetään ryhmäksi. Läheisyys voidaan jakaa likisyyteen, kosketukseen ja limittymiseen.


3. Hyvän jatkuvuuden laki

jatk.png

 

Koemme, että esimerkiksi keskenään risteävät viivat jatkuvat risteyskohdissa niin, että niiden suunta muuttuu mahdollisimman vähän.


4. Sulkeutuvuuden laki

sulk.png

 

Kuvio hahmotetaan yhtenäiseksi kokonaisuudeksi, vaikka siitä puuttuisi osia. Esimerkiksi epäselvän käsialan lukeminen tai vajavaisesti piirretyn kuvion tunnistaminen onnistuu.


5. Symmetrian laki

sym.png

Symmetrian lain mukaan mitä symmetrisempi kuvio osista muodostuu, sitä helpommin katsoja havaitsee kohteeksi symmetrisen kuvion, eikä sitä muodostavia osia.


6. Hyvän muodon laki

muoto.png

 

Hyvän muodon laki esittää, miten ihminen pyrkii ymmärtämään kuviot mahdollisimman yksinkertaisina, hyvämuotoisina ja säännönmukaisina.


7. Yhteisen liikkeen laki

liike.png

Yhteisen liikkeen lain mukaan samaan ryhmään kuuluviksi mielletään kohteet, jotka näyttävät liikkuvan samaan suuntaan samalla nopeudella.


*ei tiedetä

**googlasin ja löysin wikipediasta

Janne Heikkinen

Janne Heikkinen

Katso myös