Blogi

Oho, unohdimme kertoa miksei *kukaan* avaa sähköpostejasi jos jatkat…

Kirjoittanut Jonna Sulkanen | 14.10.2021

Sähköpostimarkkinoinnin todellinen julkkis Jay Schwedelson taisi olla yksi INBOUND 2021 -tapahtuman suosituimpia puhujia. SubjectLine.comin perustaja ja Worldata -yrityksen CEO/puheenjohtaja toimitti virtuaaliyleisölle yhden viihdyttävimmistä esityksistä erilaisten sähköpostimarkkinoinnin myyttien murtamisesta. Katsotaanpa oliko näissä hienosti esiin tuoduissa näkökulmissa mitään perää.

 

Mikä sähköposti­markkinoinnissa toimii nyt? 

Digitaalinen markkinointi elää jatkuvassa muutoksessa, jonka takia Schwedelson painotti esityksessään miten tietyt asiat saattavat toimia nyt, mutta ovat helmikuussa jo menneen talven lumia. Esiin tuodut näkökulmat toimivien sähköpostiviestin otsikoista ja avausprosentin absoluuttisesta tärkeydestä tuntuivat jopa kärkkäiltä, mutta myös mielenkiintoisilta.

 

1 Lähettäjänä ihminen, eikä brändi

Korona on vaikuttanut kaiken muun ohella markkinointiin, ja sitä kautta myös sähköpostien maailmaan. Schwedelson nosti esityksessään esiin miten suuretkin yritykset ovat tätä kautta siirtyneet kaikille muille tuttuun keinoon lähettää markkinointiviesti ihmisen, eikä brändin nimellä. Hänen mukaansa B2B-markkinoilla ihmisten nimellä lähteneiden sähköpostien määrä on noussut jopa 450 %.

Tämä keino on hieman kaksipiippuinen. Nimen käyttäminen sähköpostin lähettäjäkentässä brändin nimen sijaan lisää avausprosenttia (jopa 38%), mutta samalla myös sähköpostiviestien peruuttajien määrää (68%). Tämän taktiikan käyttöä kannattaa Schwedelsonin mukaan siis miettiä, tai ainakin olla perillä sen mahdollisista vaikutuksista.

 

2 [Kaikki (nämä) merkit *toimivat*]

Esityksen mukaan yksi takuuvarma keino saada sähköpostien avausprosentit nousuun on erilaisten korostusmerkkien käyttäminen viestin otsikossa. Schwedelsonin mukaan avausprosentti nousee näiden avulla prosentuaalisesti jopa (27%), [18%], ja *25%*. Jokainen pieni merkki tuo otsikkoon lisää huomiota, ja toimii ainakin tällä hetkellä loistavasti.

 

3 Ups, tein virheen, mutta se toimii 

Tämän hetken toimivin sähköpostimarkkinoinnin viesti on Schwedelsonin mukaan virheviesti. Otsikkotasossa tuodaan ilmi jokin virhe tai moka, joka on kuvitteellisesti tapahtunut. Esimerkiksi “Oho, unohdin lähettää liitteen, tässä se on”, tai “Upsista, missasit deadlinen”. B2B-markkinoilla tämä kikka tuo esityksen mukaan 29% nosteen avausprosentteihin, kun taas B2C-aloilla nousua on jopa 37%.

 

4 Vertaukset ja ...

Monelle tuttu vastakkainasettelu on myös yksi tämän hetken toimivimmista kikoista sähköpostiviestin otsikossa. Oli kyseessä sitten hyvä vs. paha, tai kana vs. muna, lukija haluaa tietää lopputuloksen. Schwedelson nosti esiin myös jännityksen virittämisen kolmen pisteeen avulla. Melkein minkä tahansa otsikon perään voidaan lisätä…, ja kiinnostus nousee. B2B-tasolla tämä nostaisi avausprosenttia jopa 31%.

 

5 📚Emojit, kuin kirjantuet toimivat myös virallisemmissa viesteissä 📚

Yksi Schwedelsonin näkökulma oli emojien käyttö myös virallisilla aloilla. Koska ihmiset ovat vain ihmisiä, pitäisi huomiota herättäviä kuvakkeita pystyä käyttämään myös virallisemmissa yhteyksissä, kuten lääketieteen ja tekniikan aloilla. Paras muoto tästä on Schwedelsonin mukaan emojien käyttö kuin kirjatukina, otsikon molemmilla puolilla.

 

6 Kaikki listat ovat plussaa

Aina itse sähköpostiin ei tarvita uutta sisältöä tai tarjousta, vaan siinä voidaan hyödyntää listoja. Otsikossa lukeva “9 syytä valita meidät”, tai “Näillä 5 vinkillä onnistut” ovat tästä hyviä esimerkkejä. Tästä kohdasta minun oli helppo olla samaa mieltä Schwedelsonin kanssa, sillä listat tosiaan ovat kiinnostavia ja niiden avulla voi helposti lisätä kiinnostusta otsikkoon.

 

7 Kikkaile lähettäjän nimen kanssa 

Kaikille on tuttua kauraa lisätä sähköpostiin lähettäjän nimi lähetysosoitteen lisäksi. Schwedelson nosti tästä kuitenkin esille vielä seuraavan asteen vinkin, jossa lähettäjän nimi muutetaan yhdenmukaiseksi sähköpostin otsikon kanssa. Lähettäjän nimi voi siis olla täysin erilainen jokaisessa sähköpostissa.

Tästä esimerkkinä Schwedelson käytti Salesforcea, joka lähettää eri aiheiset viestit eri lähettäjänä. Esimerkiksi markkinointiviestit lähtevät nimellä “Salesforce Marketing”, ja tapahtuma-aiheiset viestit nimellä “Salesforce Events”, vaikka itse lähetysosoite olisi täysin sama. Muutos nimessä on pieni, mutta se kasvattaa Schwedelsonin mukaan avausprosenttia B2B-aloilla 34% ja B2C-aloilla 37%.

 

Testaa ja testaa vielä lisää

Mitä mieltä olet Schwedelsonin esittelemistä sähköpostimarkkinoinnin trendeistä? Päivän trendit vaikuttavat olevan sekoitus vanhaa ja uutta, kunnon lisämerkeillä höystettynä. Totuus on se, että ihmisten sähköpostiin valuva tietotulva on valtava. Sieltä erottuminen vaatii erilaisia ja uusia keinoja myös rajallisen otsikon merkkimäärän sisällä. Schwedelson painotti myös montaa kertaa miten tärkeää eri lähestymistapojen testaus on. On totta, että koskaan ei voi tietää mikä omalle kohderyhmälle toimii, ellei uusia (ja vanhoja) keinoja lähde rohkeasti testaamaan.