Blogi

Lyhytvideopalvelu TikTok vs. Instagram Reels

Kirjoittanut Satu Bredenberg | 23.9.2020

Nopeiden sisältöjen ja lyhytvideoiden kuluttaminen jatkaa kasvuaan samaa vauhtia kuin pikaruoan syöminen. TikTok, tuo nuoren ja nälkäisen Z-sukupolven ahmimisalusta, lienee suurin syy alati kiihtyvään kasvuun: mikä vaan helposti nieltävä, kevyt, viihdyttävä ja koukuttava käy. Myös Facebook on vastannut tähän huutoon ja tuonut oman vastaavan ominaisuuden, Instagram Reelsin. Mitä ei-diginatiivin pitäisi tietää näistä? Kummassa on enemmän potentiaalia markkinoinnin näkökulmasta?

TikTok on tällä hetkellä maailman suosituin lyhyiden videoiden tekemiseen ja jakamiseen tarkoitettu alusta. Aktiivisia käyttäjiä sillä on 800 miljoonaa* ja sitä on ladattu eniten maailmassa, yli 2 miljardia kertaa. Omaa palaa kakusta tavoittelee Facebook omalla sovelluksellaan, Instagram Reelsillä.

TikTok lyhyt historia 

TikTok on kiinalaisomisteinen videosovellus, joka tunnetaan Kiinassa Douyin-nimisenä. Sen on kehittänyt maailman arvokkaimmaksi startup-yritykseksi kutsuttu ByteDance vuonna 2016. Maailmanlaajuiseksi ilmiöksi TikTok rynnisti vuonna 2018 yhdistyttyään toisen samantyyppisen kiinalaissovelluksen, Musical.lyn, kanssa. 

Reelsin kelat

Instagram julkaisi elokuun alussa oman vastaavan ominaisuuden, Instagram Reelsin, jolla pystyy niin ikään tekemään lyhyitä 15 sekunnin videoita eli keloja taustamusiikkia, filttereitä, tekstejä ja muita tehosteita apuna käyttäen.

Lyhytvideoiden käyttö

Molempien käyttö perustuu helppouteen: kuvaat, editoit, lisäät filttereitä, musiikkia, tekstejä ja muita efektejä ja jaat videon käden käänteessä maailmalle. Ainakin diginatiiville helppoa, muille hieman raskaampaa.

Juuri tekemisen helppous, aitous, nopeus ja rajaton luovuus on nostanut TikTokin aallon harjalle. Kanavan koukuttavuus perustuu sen älykkääseen algoritmiin, joka tutkii käyttäjän mieltymyksiä ja tarjoaa tämän perusteella kiinnostavaa sisältöä. Loputtomasti kissavideoita! Lisäksi videoita pystyy hakemaan helposti hakusanojen, haasteiden tai vaikkapa taustamusiikin perusteella.

Reelsissä tämä ominaisuus puuttuu. Keloilla on oma feed Instagramissa Tutki-syötteessä, jonne suosituimmat videot nousevat. Facebookin omat algoritmit palkitsevat rohkeita testailijoita, joten kelojen näyttökerrat voivat kivuta huomattavasti korkeammalle kuin story- tai feedsisällöissä.

Käyttäjät

TikTokin käyttäjät ovat nuoria. Virallisesti ilmoitettu suurin käyttäjäryhmä on 18-24-vuotiaat, mutta todellisuudessa käyttäjäkunta ainakin Suomessa on huomattavasti nuorempi. Kansallisen Lasten ja nuorten mediapäivän -tutkimuksen mukaan 10-12-vuotiaat tytöt ovat maamme innokkaimpia tiktokkaajia. Todellista käyttäjäryhmää voi olla vaikea selvittää maailmanlaajuisesti.  

Instagramin käyttäjiä on Suomessa noin 2 miljoonaa ja pääkäyttäjät ovat 25-34-vuotiaita. Reels ei ole innostanut vannoutuneita TikTokin käyttäjiä siirtymään alustalta, joten Reels jäänee ns. perinteisemmän sosiaalisen median käyttäjien videoalustaksi.

Videosisällöt

TikTokin suosituinta antia ovat tanssivideot, huulisynkatut musavideot, duetot ja erilaiset haasteet. Markkinoijan kannattaa miettiä sisältöä kuitenkin siitä näkökulmasta, mistä yritys haluaa olla tunnettu ja mikä sopii mediaan. Eri alojen asiantuntijat, esimerkiksi kauneuden- ja terveydenhuoltoalalta, ovat rohkeasti ottaneet median haltuunsa ja testailevat alustan mahdollisuuksia. 

Videoiden pituus on TikTokissa on pidempi kuin Reelsissä: 15 sekunnista minuuttiin.

TikTokissa sisältöä pitää tuottaa paljon, jos aikoo päästä algoritmin suosioon. Minimi on 3-5 tiktokkausta päivässä eli sisällöntuotannolle pitää löytyä pitkäjänteisyyttä. Reelsissä vähempikin riittää.

Mainonta

Kaupallisuus ei ole vielä luonteva osa kumpaakaa kanavaa. Itse en ole törmännyt lainkaan mainontaan alustoja tutkiessani. Vaikuttajamarkkinointi on luonteva ja ehkä se ainoa tapa tulla nähdyksi. Saman tyylinen sisältö sponsoroituna tuntuisi toimivan tässä kriittisessä ympäristössä. TikTokissa erilaiset brändätyt hashtag-haasteet ovat myös suosittua sisältöä. Sovelluksista puuttuu vielä toiminnallisuus, jolla pystyisi ohjaamaan liikennettä esimerkiksi verkkokauppaan, joten taktisten kampanjoiden rakentaminen ei onnistu. 

TikTokiin ei pysty vielä ostamaan itse suoraan mainontaa, ainoastaan muutama markkinointitoimisto Suomessa on saanut luvan sen ostamiseen Suomessa ja kansainvälisesti. Instagram Reels tuntuu helpommalta lähestyä mainostajan näkökulmasta, koska valmista sisältöä saa syötettyä oman Facebook-tilin kautta. 

Lopputulema

Jos kohderyhmäsi on TikTokissa, tottakai sinäkin olet. Oman kanavan perustaminen ja tiktokkaaminen joko rohkeasti itse tehdyn sisällön kanssa tai kokeneemman influensserin buustaamana tuo etumatkaa muihin. Varsinkin kansainvälinen toimija voi saada hyvällä sisällöllä paljonkin seuraajia. Eikä lyhytvideoiden suosio ainakaan ole laskemassa.

Muuten suosittelen pitäytymään astetta helpommassa Reelsissä ja kokeilemaan siellä videoiden taikaa. Tekemällä oppii ja oman äänen löytäminen vaatii harjoitusta, mutta palkitaan varmasti.
Ei muuta kuin tanhukengät jalkaan ja TikTokiin! Autamme mielellämme kaikenlaisissa matkan varrella esiin putkahtavissa haasteissa.

Videoiden hyödyntämisestä modernin markkinoinnin välineenä kertoi Tyler Lessard, videoalusta Vidyardin vp/ markkinointi HubSpotin INBOUND2020-tapahtumassa.

Lähteet: *3.7.2020 https://www.oberlo.com/blog/tiktok-statistics, Apptrace, 2019, appannie.com, BusinessofApps, 2019